•• Značka kvality ako garancia kvality domácich potravín ••
KVALITA POTRAVINY je celkový súhrn vlastností a znakov výrobku, ktoré mu dávajú schopnosť uspokojiť potreby spotrebiteľa.
Keďže poslaním potravín je uspokojenie výživových potrieb človeka, najvýznamnejšia oblasť kvality potravín bezprostredne súvisí s ich výživovou hodnotou. Je však stále len čiastková vo vzťahu k pochopeniu celkovej kvality potravín.
Medzi základné čiastkové oblasti kvality potravín patria senzorická hodnota, zdravotná alebo fyziologická hodnota a úžitková hodnota. Senzorická hodnota je súhrn vlastností, ktoré sú pri konzumácii vnímané zmyslami (chuť, vôňa, farba, konzistencia). Zdravotná hodnota je sumou hodnoty jednotlivých zložiek potravín – obsah nutričných, antinutričných a výživovo neutrálnych zložiek. Úžitková hodnota závisí od cieľovej skupiny, do ktorej patrí aj spotrebiteľ. Z hľadiska spotrebiteľa je úžitkovou hodnotou trvanlivosť, použiteľnosť, cena, čas na prípravu a pod. Interakcia týchto čiastkových oblastí definuje základnú kvalitu potravín.
Postupne sa vyvíjajú aj ďalšie kategórie na posúdenie kvality potravín. Spomenúť môžeme ekologickú hodnotu, ktorá vychádza z vplyvu výroby potravín na životné prostredie. Medzi kritériá ekologickej hodnoty patria napr. spotreba energie pri výrobe, spotreba vody a surovín, obalové materiály či vznik emisií. K ďalším kategóriám patria socio-kultúrna hodnota (významný vplyv majú tradície a tzv. spoločenský status potravín), psychologická hodnota (ktorá môže výrazne ovplyvniť intenzitu trávenia a tým aj efektivitu vstrebávania a využiteľnosti živín) i ekonomická alebo politická hodnota potravín.
V obchodnej praxi sa kategória kvality rôzne kvantifikuje, hovorí sa napr. o triedach kvality. Na Slovensku však máme ešte jednu významnú pomôcku na identifikovanie kvalitných potravín vyrobených zo slovenských surovín, ktorou je národná značka - Značka kvality. Tá nám garantuje, že výrobok spĺňa vysokú kvalitu preverenú národnými legislatívnymi požiadavkami, pri jeho výrobe sa využíva výlučne národná práca a na Slovensku vypestované suroviny sú v nej zastúpené vo významnom množstve. Odborným garantom Značky kvality je Štátna veterinárna a potravinová správa SR, ktorá je zároveň aj orgánom úradnej kontroly potravín od ich výroby až po umiestnenie na trh a ponuku konečnému spotrebiteľovi. Legislatíva v oblasti potravinárskej výroby na Slovensku je na vysokej úrovni. Slovenskí výrobcovia potravín si napriek možnosti riadiť sa miernejšou európskou legislatívou ponechali prísnejšie národné legislatíve pravidlá na výrobu potravín, s cieľom garantovať spotrebiteľom vyššiu kvalitu a bezpečnosť domácich produktov.
Boom hypermarketov a potravín v akcii sa zo Slovenska postupne vytráca. Trendom posledných rokov je objavovanie potravín od lokálnych výrobcov, čo považujeme za správnu cestu objavovania a podpory bohatstva tradičných regionálnych potravín. Ekologicky čistými kvalitnými potravinami môže aj malý výrobca získať významnú konkurenčnú výhodu oproti veľkým obchodným reťazcom. Jeho ďalšia výhoda spočíva aj v tom, že jeho produkty a ich výrobu si spotrebitelia dokážu priamo overiť. Potraviny pochádzajúce z domácich klimatických podmienok sa považujú za najvhodnejšie na konzumáciu, preto by mal slovenský spotrebiteľ prednostne siahať po slovenských potravinách, český po českých a poľský po poľských.